lørdag 10. september 2011

100 FORELDRELØSE KLARE FOR SKOLEGANG« Støtte til barn rammet av Aids » er et ugarantert prosjekt finansiert av NMS. Dette prosjektet kom til etter at man hadde startet opp aids-prosjektet ”Alle mot Aids”, og da man etter hvert fikk flere og flere henvendelser fra familier med barn hvor en eller begge foreldrene var døde av aids. Hvis begge foreldrene dør av aids blir barna oftest plassert i slektningers familier, men disse har ofte allerede nok med å fø og betale skolegang for egne barn. Hvordan kunne man da hjelpe disse barna? Løsningen har vært å danne et eget lite prosjekt på dette som drives av kirkas helsearbeid, OSEELC.

I dag er 100 barn registrert i prosjektet. Før jeg reiste på ferie så hadde vi en gjennomgang av prosjektet, og vi bestemte oss for å legge mer arbeid i kartleggingen av det enkelte barnet som er med. Vi satte ned kriterier for å få lov til å være med, metoden for kartlegging ble bestemt, og det ble kjøpt inn mapper til det enkelte barnet hvor alle opplysningene skal registreres. Og i løpet av sommermånedene hvor jeg har vært på ferie, og regnet har hindret andre aktiviteter i aidsprosjektet på grunn ufarbare veier, så har dette teamet langt fra ligget på latsiden.

Et enormt arbeid er lagt ned i å kartlegge og identifisere 100 barn som oppfyller kriteriene til å motta hjelp fra prosjektet. Teamet som har jobbet med dette, både sosialarbeiderne på sykehuset, prosjektkoordinatoren og frivillige, har tatt motorsykkeltaxi i regn og solskinn og besøkt mer enn 100 hjem. Mer enn 100 barn og foresatte er blitt intervjuet, det er gjort hjemmebesøk for å kartlegge hvor barna bor, hvordan de bor, hvilke forhold de lever under, hvilken skolegang de har og hvordan prosjektet kan hjelpe dem.

Og i dag hadde prosjektet utdeling av skolebøker til alle 100 barna som er blitt valgt ut. I tillegg til å handle inn skolebøker så har teamet også reist rundt på skolene og skrevet inn og betalt skolepenger for barna. Skolebøkene skal leveres inn igjen til neste år, og de som ikke leverer inn igjen vil ikke bli prioritert til å få nye bøker. Teamet skal ha kopi av alle karakterutskriftene til alle barna hvert trimester, og de skal ha månedlige samlinger med både barna og foresatte for å kunne veilede og hjelpe til bedre oppvekstvilkår for barna.

De av barna som ikke har fødselsattest skal få dette ordnet gjennom prosjektet slik at alle kan få gå opp til eksamen når den tid kommer. I november skal alle barna gjennom en større helsekontroll der de også skal hiv-testes. Dette for å sikre god medisinsk oppfølging for de som eventuelt tester positivt, da barn utvikler aids fortere enn voksne.

I desember skal det deles ut mat og julegaver til barna, slik at de skal ha mulighet til å glede seg over julen slik som mange andre. Den enkelte foresatt skal ha oppfølgingssamtaler med sosialarbeiderne i prosjektet for både å ansvarliggjøre og engasjere de som har det virkelige og viktigste ansvaret.

En mor i forsamlingen reiste seg opp og med tårer i øynene takket for den hjelpen de mottok fra prosjektet. En far reiste seg også og fortalte hvor viktig det var at de som foreldre hjalp prosjektet til å hjelpe barna, og at de som foresatte også behøvde veiledning og støtte.

100 barn gikk stolte hjem med skolebøkene sine i ettermiddag, klare til å starte opp skoleåret på mandag. Å få gå på skole er ingen selvfølge i Kamerun, og få gå på skole når dine foreldre ikke kan betale for deg er en sjeldenhet. Og jeg er utrolig stolt av det arbeidet prosjektteamet har fått til. Dette er virkelig et prosjekt verdt å støtte. Det finnes langt flere barn enn disse 100 som trenger denne hjelpen.

Støtt prosjektet ”Barn rammet av Aids” ved å klikke på denne linken.1 kommentar:

Ragnhild Mestad sa...

Flott jobbet. Veldig betryggende med en slik innsats.