mandag 29. april 2013

VI GREIDE DET !



Som en del av dere allerede vet så har musikk-klubben lagd en musikk-dvd som vi har solgt til inntekt for NMS-prosjektet som heter ”Fond til kirketak i Kamerun”. Vårt mål var å klare å finansiere hele kirketaket til den neste kirka som står på ventelista for å få tak; Wackwa-kirke like utenfor Ngaoundere.

For å klare dette måtte vi selge 150 dvd’er til 200 kr stykke. Vi har nå bestillinger inne på 151 dvd’er så nå er målet nådd. Det betyr ikke at vi ikke kan selge mer, for overskuddet vil bare gå til finansiering av neste kirketak på ventelista, og dem er det mange av. Ja, så dere må bare bestille dvd’er til inntekt av kirketak i Kamerun.

På søndag lagde vi en symbolsk sjekk på så mye som 2.600.000 fcfa (ca 30.000 nok) som musikk-klubben overrakte til biskopen, visebiskopen og finansdirektøren i EELC. Det var en stolt gjeng som da fikk synge på gudstjenesten og som etterpå mottok velsignelsen av biskopen. Om et par uker vil kirketaket være på plass. Det blir fest.

I sykehuskirka hadde pasteur Doudé Luc søndagen før fortalt om et lite kapell man hadde bygd i distriktet; Marza II. Dette kapellet var bygd i jordblokker, og da kvalifiserer det ikke til å søke NMS om tak, da NMS har som krav at muren må være bygd i det de kaller semi-dur. Det betyr at jordblokkene må ha sement i mellom. Dette kravet er et sikkerhetskrav da NMS må forsikre seg om at murene tåler takkonstruksjonen de finansierer.

Men i Marza II hadde de ikke råd til semi-dur. De har derfor reist en mur i bare jord, og så mangler de penger til tak. Får man ikke tak på bygg som er bygd i bare jord vil det ikke drøye lenge før regnet raserer hele bygget. Doudé Luc appelerte derfor til menigheten om hjelp til dette taket før det blir for seint. Det ville koste ca 300.000 fcfa og de hadde til nå fått inn i underkant av 100.000 fca.

Vi i musikk-klubben hadde derfor bestemt oss for å ta 200.000 og gi til dette taket også. Menigheten i sykehuskirka visste ingenting om dette, og de ble litt overrasket da musikk-klubben stilte seg opp utenfor kirka midt under kunngjøringene etter at vi hadde vært i Milleniumskirka og overlevert sjekken til biskopen.

Diakonene ordnet plass til barna og vi ble geleidet stille inn i kirka. Når kunngjøringene var ferdig hadde Doudé Luc nok en appell til menigheten om dette taket da det nå regner mye her i Ngaoundere. Etter det gir presten ordet til musikk-klubben og lurer på hvorfor denne overraskelsen.

Da går Shalom fram og overrekker konvolutten med 200.000 fcfa til presten mens resten av gjengen synger. I ren spontan glede løfter Doudé Luc gutten opp og takker Gud for dette mirakelet. Nå kan de bygge taket og redde kapellet fra regnet. Det ble en festens dag for både musikk-klubben og menigheten. Det var rørende å være vitne til engasjementet og gleden og takknemligheten.

Så til alle dere som har kjøpt dvd’en: Tusen takk for støtten. Dvd’ene er på vei i posten neste uke.
Og til dere som ikke har kjøpt den enda er det fortsatt mulighet. Send en mail til meg så mottar dere dvd’en i posten. Der er mange kirker som venter på tak her i Kamerun.













fredag 5. april 2013

VI NÆRMER OSS NOE

Avdelingsleder Hippolyte åpner seminaret

I lengre tid har jeg jobbet med et software-system for medisindepoet til helsearbeidet i Ngaoundéré. Medisindepoet kjøper inn medisiner fra både den statlige subsidierte medisnleverandøren og fra andre leverandører, for så å selge det videre til kirkas tre distriktsykehus og 15 helsesentre i tillegg til en del eksterne kunder

I fjor klarte jeg ved god hjelp av min bror, Werner, som er dataprogrammerer, å lage et midlertidig Excel-basert faktureringssystem (det kan dere lese mer om her). Dette systemet bruker medisindepoet fortsatt. Men dette systemet ble lagd som en midlertidig løsning i påvente på et større software-system som amerikanske partnere jobbet med å få lagd til sykehuset.

Paralelt med denne prosessen startet jeg på et database-system som skulle kunne erstatte Excel-systemet hvis det systemet amerikanerne jobbet med skulle ta for lang tid før det ble ferdig.  Men ikke bare trenerte det systemet som amerikanerne hadde bestilt, i februar dette året ble hele kontrakten med det gassiske programmeringsselskapet annulert. Dermed satt vi tilbake med dårlige utsikter om et større software for sykehuset med det samme, selv om amerikanerne jobber for å få til et alternativ. Men av erfaring vet vi at slike store prosjekter vil ta lang tid å realisere.

Da var det godt å kunne fortelle sykehuset at jeg allerede var godt i gang med et softwaresystem som i alle fall kunne dekke inn både medisindepoet sentralt og lokalt på alle tre sykehusene. Medisinsalget står nemlig for over halvparten av inntektene til kirkas helseforetak, og derfor er gode systemer og kontroll en forutsetning for å sikre disse inntektene.

Etter jul kom min bror til Kamerun for et seksmånders oppdrag for NMS. Jeg har derfor passer på å installere med ved siden av ham slik at han kunne hjelpe meg med å ferdigstille det software-programmet jeg hadde påbegynt. Og nå nærmer vi oss noe.

Vi har delt arbeidet inn i tre moduler, hvor den andre modulen er den mest krevende og kompliserte. Og på torsdag hadde vi vårt andre test-seminar hvor vi testet ut modul 1 og 2. En testseanse som fungerte veldig godt, og hvor brukerne fikk prøve systemet og komme med innspill.  Nå gjenstår bare siste modul, som i realiteten ligner en del på modul 1, så vi håper at vi innen rimelig kort tid kan teste ut siste modul også, før vi så kan presentere versjon 1 av programmet og få det installert.

Det blir spennende det!




Her i Kamerun synes man at navnet Werner er så vanskelig
å uttale at alle kaller ham bare Onkel. Dermed ble navnet på
det nye systemet også foreslått til "Onkel Logistics".

Personalet på medisindepoet
Her testes systemet av de fremtidige brukerne