tirsdag 29. januar 2013

DEN INTERNASJONALE MERKEDAGEN FOR SPEDALSKHET

Laila deler ut 

For sekstiende gang markeres den internasjonale merkedagen for lepra på spedalskekolonien Foubarka, et leprasenter støttet av NMS.

Dette er en årlig markering hvor man samler inn både mat og klær og såper som deles ut til beboerne på dette senteret. Da senteret ble opprettet for omtrent 50 år siden så var der over 100 spedalske som bodde på dette senteret. I fjor var der 19 beboere igjen, og i år var de bare17. En hadde vendt tilbake til familien og en var død.

Senteret tar ikke inn nye beobere og derfor er beboerne på dette senteret for det meste gamle og ferdigbehandlet for sin lepra, Men på grunn av handikapp og behov for medisinsk oppfølging er det bestemt at de skal få fortsette å bo på dette senteret livet ut.

Mange tror at lepra er en utryddet sykdom, men det er desverre ikke hele sannheten selv om utviklingen går i riktig retning. Statens distrikthelsesjef kunne fortelle at man i distriktet hadde ytterligere ti tilfeller av lepra som ikke bodde på dette senteret, men som ble behandlet i sine hjem. Politikken er nemlig at leprapasienter ikke lenger skal samles i kolonier, men behandles på sitt hjemsted.
"Kampen mot lepra er nesten helt dødd ut, selv om sykdommen ikke er det. Vi må fortsette kampen mot lepra." var hans budskap.

Lederen for beboerne holdt også en takketale der han takket for hjelpen fra alle hold. Han satt under treet uten hender og med bare en fot:
"Vi som bor her er alle handikappet, vi mangler hender og noen av oss mangler bein. Det vi spiser er det dere gir oss. Uten dere ville vi ikke hatt mat, og uten den medisinske oppfølgingen vi får på dette senteret ville vi ikke vært i livet. Tusen takk for at dere hjelper oss. Bare Gud kan gjengjelde godheten dere fremmede viser ovenfor oss."

Les mer om lepra og arbeidet på Foubarka Spedalskekoloni her.

Vær med og støtt dette prosjektet her

Den norske delegasjonen som deltok på markeringen

Representant for Sous-Préfet'en


Gavene leveres

17 bøtter deles ut.

Noen av beboerne

 Resten deles ut av en komité som består av beboerne selv

Sandra deler ut

Hippolyte deler ut

Johannes deler ut

Remi, prosjektkoordinator, og en av beboerne

Ingen kommentarer: