mandag 7. september 2009

NY SJEF I KVARTALET


På lørdag var vi invitert på innsettelsen av ny kvartalsjef i det bykvartalet hvor vi bor. Kvartalet heter offisielt Ndelbè, men er mest kjent som quartier Norvègien (det norske kvartalet). Ikke rart siden det har bodd nordmenn her siden 1932, og også sykehuset som er her i kvartalet går under navnet Hopital Norvègienne.

Joseph Aoudou overtar som sjef etter sin far, men er allikevel demokratisk valgt. Som kvartalsjef, eller Chef du quartier, som det heter på fransk, så er han underlagt det tradisjonelle styresettet som er underlagt Lamidoen (den tradisjonelle kongen i byen). Dette er et tradisjonelt styresett som fungerer parallelt med det offisielle styresettet.

Joseph Aoudou er kristen, mens det tradisjonelle styresettet er stort sett dominert av muslimer. Det var derfor stort både for kirka og innbyggerene i quartieret at de hadde fått nok en kristen sjef. Siden stasjonen også inngår i dette quartieret så ble Erik, som representant, invitert til innsettelsen, som er en tradisjonell sermoni på lamidatet (slottet til kongen).

Vi spurte om ettåringene, Marius og Hilde Marie, ville være med da vi tenkte at det kunne være spennende med et besøk på lamidatet og oppleve en tradisjonell sermoni av denne typen. Og etter laaaaaang tids venting og diverse 20-spørsmålsleker for å fordrive tiden så kom vi endelig inn.

Lamidoen satt på sin trone i skyggen under hele sermonien. Han gjorde veldig lite av seg. Hans talsmann satt ved hans føtter en stund mens lamidoen fortalte ham hva han skulle si, før så talsmannen holdt sin tale til den nye sjefen som de hadde kledd opp i tradisjonnelle klær, og til oss gjester. Han begynte alle ting med; "Lamidoen har bedt meg si....". Er man konge så er man konge.

Etterpå red den nye kvartalsjefen hjem til kvartalet sitt på en av lamidoens hester, og så var det fest med mat og drikke. Og på festen ble kvartalsjefen omtalt som hans majestet. Ikke verst.









Ingen kommentarer: