onsdag 5. januar 2011

MOR GADJIWAN 80 ÅR



Det er nå 50 år siden Solbjørg kom til Kamerun som misjonær for første gang. Etter at hun ble pensjonist har hun kommet ut og jobbet frivillig 6 måneder i året i Gadjiwan, en avsidesliggende landsby nær Nigeriagrensen. Her jobbet hun som helsesøster og jordmor de siste årene som misjonær, og i sin frivillige periode har hun fortsatt å engasjere seg i både helsearbeidet og i evangeliseringsarbeidet blant pere-folket.

Solbjørg har som jordmor tatt imot nesten hele befolkningen i Gadjiwan, men det er nok allikvel mest for hennes omsorg for sine venner at de kaller henne Mor-Gadjiwan.

Da Solbjørg dro hjem i fjor var vi ikke sikre på om hun ville ha helse til å komme ut en periode til. Gleden var derfor stor da hun annonserte at hun kom til Kamerun enda en tørkeperiode, og jeg meldte meg da som festkomite-leder for 80 årsfeiringen. Ja, for bursdagsfest måtte det bli både for norske og kamerunske venner.

Og fest ble det. Først en norsk fest på restaurant og så en ordentlig kamerunsk fest med kamerunsk mat, kaker, taler, sang og dans. Også Solbjørg slengte seg med på dansen. At dama er solid (et uttrykk som ofte brukes her) er det ingen tvil om. Seks månder i året bor hun i en avsidesliggende landsby med så dårlig veiforbindelse at jeg mente jeg fortjente en diplom etter å ha kjørt strekket selv en gang. Og uten innlagt strøm, og med både en kulde- og varmeperiode som overgår Ngaoundere lever Solbjørg ikke bare sammen med sine venner, men også like mye for sine venner.

Ja, for det er blitt sagt at det finnes tre typer misjonærer; "Det er de flinke misjonærene som får alt til og som er dyktige i det de gjør. Det er de misjonærene vi beundrer. Det er også de misjonærene som sliter med å finne seg til rette, de som syntes at alt med det å være misjonær er vanskelig. Det er de misjonærene vi synes synd på. Men så er det de misjonærene som er glade i oss og som viser oss kjærlighet. Det er de misjonærene vi husker og som gjør noe med hjertene våre."

Og Solbjørg er en misjonær som er husket på av mange og som har endret manges hjertes.












Ingen kommentarer: